Knowledge
|
nyheder

Verdens største diamant solgt til verdens største juveler

Skrevet af
Brian Bach Mouritsen
| Fotografering
Bachmouritsen
October 25, 2021

Verdens største pink diamant – ’The Pink Star’ på 59,6 karat – er netop blevet solgt i andet forsøg. Hammeren faldt første gang i 2013 på 83 millioner amerikanske dollars, men diamanthandleren Isaac Wolf formåede ikke at betale beløbet. Denne gang lod auktionarius hammeren falde ved 71 millioner dollars, men inden vi bliver alt for imponerede over den ’lave’ pris, skal man forstå, at der foregår meget strategisk i kulissen. Sothesby’s valgte her tre år efter igen at forsøge med et salg og dermed tage en enorm risiko. De kunne ende i en situation, hvor diamanten ikke opnåede minimumsprisen, hvilket ville gøre det mere end umuligt at sælge den ved et senere tredje forsøg. Sothesby’s har været nødt til at opskrive deres lager med 72 millioner dollars efter det mislykkede salg i 2013. Derfor vil konsekvenserne ved endnu et forfejlet forsøg være uoverskuelige for auktionshuset.

Hong Kong-baseret køber

Jeg er sikker på, at der på gårsdagens auktion i Hong Kong var garanteret en minimumspris fra køberen, diamantkæden Chow Tai Fook, der er verdens største juveler med base i netop Hong Kong. Chow Tai Fook har gjort et ret godt køb, hvis man tager højde for prisstigningerne og samtidig ser på priserne ved tidligere salg af exceptionelle pink diamanter, eksempelvis Pink Graff på 24,76 karat, som blev solgt for 46 millioner dollars i Geneve i 2010, og Unique Pink, hvis 15,38 karat sidste år skiftede hænder for den nette sum af 31,5 millioner dollars.

Salget er positivt for diamantbranchen

Både Chow Tai Fook og resten af diamantbranchen har ingen interesse i at se verdens største pink diamant være usælgelig. Hammerslagspriserne er ofte en guideline til hvilken retning, priserne tager på de mere betalelige diamanter. Netop derfor er det ofte de store juvelerer og diamanthandlere som Graff og Harry Winston, der står for rekordstore auktionspriser på de sjældne sten. Chow Tai Fook har i dag kapital til at føje en så dyr diamant til deres lager, fordi den øvrige diamantbranche er presset på indtjening og stadig større krav om mere gennemskuelighed.  Flot er den – The Pink Star, og jeg er sikker på, at Chow Tai Fook nok skal finde den rette køber på det kinesiske marked. Måske er rette vedkommende allerede fundet. Det er ikke alle velhavere, der har et ønske om at være kendt som ejeren af verdens største pink diamant.

Diamanter er en kunstform i sig selv. En helt naturlig kunstform, der er skabt for op til 3 millarder år tilbage under stort tryk og høje temperaturer, og som bliver bragt til live af diamantsliberen, der fanger diamantens sjæl og gør den levende

Brian Bach Mouritsen
BACHMOURITSEN

INDBLIK

Få tiden til at stå stille. Ud over tendenser, koder og normer. Defineret af tidløs ekspertise.
ADRESSE
Kongens Nytorv, København K
Tlf: +45 26 83 52 61
Email: brian@bachmouritsen.com
PRESSE
For presse- eller andre henvendelser der ikke vedrører smykker kontakt venligst Anja Roar
Email: Anja@bachmouritsen.com
Tlf: +45 20 60 12 16

By Appointment Only

Alle besøg hos BachMouritsen er
By Appointment Only, hvilket giver tid og ro til fordybelse til alle aspekter af dine behov