Knowledge
|
nyheder

Lab-grown diamanter kollapset i pris: Bliv klogere på naturlige diamanter vs. lab-grown diamanter

Skrevet af
Brian Bach Mouritsen
|
July 11, 2024

For nylig var jeg inde hos P1 Morgen og Radio4 til live radio interviews for at forklare hvad laboratorie-dyrkede diamanter, internationalt bedre kendt som lab-grown diamanter, er, og hvad de betyder for diamantmarkedet generelt. Ligesom med alle interviews var tiden knap, og der ligger meget mere bagved.

Det er ikke noget nyt, at vi mennesker forsøger at efterligne værdifulde genstande, og det gælder også for ædelsten.

Faktisk var det rubiner, der var de første helt tilbage i 1880-tallet, der blev dyrket i laboratorier og i dag er naturlige rubiner den ædelsten som har rekorden for prisen pr. carat.

Begæret efter at efterligne diamanter har eksisteret i årtusinder og lab-grown Zirkon og Moissanite har været de mest kendte simulanter til diamanter de sidste 50 år. Det er sten hvor det for det utrænede øje ikke har været muligt at afkode om naboen har fået en ny stor diamant ring eller om det er similie. Forskellen med lab-grown diamanter i forhold til andre simulanter er, at de kræver bedre teknologi at afkode og identificere dem, men for hver måned bliver de maskiner der kræves billigere og mere tilgængelige - om få år vil de stå i enhver smykkebutik, og måske også i private hjem hvis man lige skal tjekke gaven ;-)

Priserne på lab-grown diamanter er kollapset inden for de sidste 12 måneder

En 1.00 ct. lab-grown diamant, der kostede 20.000 DKK for fire måneder siden, kan nu købes for under 2.000 DKK. For fem år siden kostede den samme sten 70.000 DKK. Dette pris kollaps betyder, at guldsmede, der tidligere har solgt lab-grown diamanter, vil vende tilbage til naturlige diamanter, idet deres profit er helt forsvundet. Netop denne tendens så man ved den seneste store diamantmesse i Las Vegas for 3 uger siden. For første gang i fem år var salget af lab-grown diamanter faldet, mens interessen for naturlige diamanter steg, især for mindre god kvalitet som SI2, der stadig er prisvenlig for forbrugeren og giver forhandleren en fortjeneste.

Naturlige diamanter har traditionelt haft en garanteret gensalgsværdi og er betragtet som værdifulde arvestykker, som man passer på, gemmer, omforarbejder og giver videre til næste og næste og næste generation.

Som situationen er nu har lab-grown diamanter ingen gensalgsværdi og det lave prisniveau understøtter en kultur af køb-og-smid-ud, altså fast-fashion og masseproduktion. Til sammenligning - at bære et smykke, der er 100% lavet til dig, en proces, hvor dygtige guldsmede, designere og diamantfattere alle bidrager, er en tradition, der præsenterer nogle af de ældste håndværksfag. Alt dette er muligt, når man pryder smykkerne med værdifulde ædelsten, som sikrer smykket en værdi for evigt.

Lab-grown diamanter er kommet for at blive, men ikke som den diamant, der kan føre flere tusind års historie, kultur, design og godt håndværk videre.

Lab-grown diamanter er perfekte til fast-fashion

Lab-grown diamanter er perfekte til fast-fashion, og jeg er overbevist om at brands som for eksempel H&M og Zara hurtigt vil omfavne dem til deres smykker. Pandora burde også bruge lab-grown diamanter til at udvikle deres allerede velfungerende produkter i stedet for at forsøge at markedsføre dem som det nye luxury. Lab-grown diamanter kan ikke give bæreren det samme psykologiske som naturlige diamanter har gjort i årtusinder.

Jeg er faktisk af den overbevisning, at lab-grown diamanter over de næste årtier, vil øge efterspørgslen på naturlige diamanter. Lab-grown diamanter henvender sig i dag til forbrugeren, der ikke tidligere havde mulighed for at købe bling, men disse forbrugere vil senere i livet også efterspørge naturlige diamanter, for én gang bling, altid bling. Denne trend kombineret med at naturlige diamanter ikke kommer i uendelige mængder, og at minerne bliver tømte og lukker over de næste årtier - det vil få priserne på naturlige diamanter til at stige. Historisk har vi mennesker altid forsøgt og lykkedes med at kopiere alle naturens skønheder, alt fra perler til rubiner, safirer og diamanter. Dette har typisk ført til en stigende kendskab og efterspørgsel efter det ægte og naturlige, med stigende priser til følge.

Det vender altid tilbage til den menneskelige psykologi, vores forfængelighed og behov for det smukkeste naturen kan kreere.

Jeg er godt klar over, at ovennævnte er skrevet ud fra mit perspektiv som juveler og diamanthandler. Men det skulle være første gang, hvis denne forudsigelse ikke går i opfyldelse, og at vi mennesker vil frasige os det naturlige og den ultimative skønhed til fordel for det unaturlige.

Ikke alle lab-grown diamanter er bæredygtige


Lab-grown diamanter bliver ofte præsenteret og markedsført som bæredygtige, men det kan man ikke regne med uden at tage hensyn til eller klargøre hvilken energikilde, der bliver brugt i produktionen. Det kræver nemlig enorme mængder energi, at efterligne jordens naturlige vækstmiljø, for at producere lab-grown diamanter. Omkring 80% af produktionen er koncentreret i Kina og Indien, hvor energiforbruget er baseret på fossile brændstoffer. Hvis ikke energikilden er vedvarende, kan den miljømæssige fodaftryk være betydelig, så lab-grown diamanter er nødvendigvis ikke lig med bæredygtighed.

Vidste du at de smykker du har købt hos mig altid har været med genbrugsguld og platin? Alle diamanter er handlet via Kimberley-processen, som sikrer, at de ikke stammer fra konfliktområder og at mineselskaberne bruger lokal arbejdskraft og sørger for skole- og sundhedstilbud til medarbejderne og deres familier.

Hvis du har spørgsmål som jeg ikke har vendt, så skriv på brian@bachmouritsen.com eller ring endelig til mig på + 45 31 33 83 83.

Jeg håber at dette indlæg har svaret på nogle af de spørgsmål som den megen snak om lab-grown diamanter kan have skabt.

Lyt med i podcast "Luksus Investeringer" og bliv klogere på fremtiden for smykker og diamanter.

Lyt med her.

Podcasten er tilgængelig på din fortrukne podcast tjeneste.

Diamanter er en kunstform i sig selv. En helt naturlig kunstform, der er skabt for op til 3 millarder år tilbage under stort tryk og høje temperaturer, og som bliver bragt til live af diamantsliberen, der fanger diamantens sjæl og gør den levende

Brian Bach Mouritsen
BACHMOURITSEN

INDBLIK

Få tiden til at stå stille. Ud over tendenser, koder og normer. Defineret af tidløs ekspertise.
ADRESSE
Showroom - besøg efter aftale.
Kongens Nytorv 3
1050 København K

Danmark

Sæson butik - se åbningstider her.
Sct. Laurentii Vej 19A
9990 Skagen
Danmark

Telefon: + 45 31 33 83 83
E-mail: brian@bachmouritsen.com
PRESSE
For presse- eller andre henvendelser kontakt venligst Brian Bach Mouritsen
E-mail: brian@bachmouritsen.com

By Appointment Only

Alle besøg hos BachMouritsen er
By Appointment Only, hvilket giver tid og ro til fordybelse til alle aspekter af dine behov